Spillet om offshore-flåten

Hva avgjør hvem som får seile videre, og hvem som går til bunns?

Tidspunkt
20. September, 09.30 - 16.30
Sted
Radisson Blu Hotel, Ålesund, Sorenskriver Bulls gt. 7, 6002 Ålesund, Norway
Om arrangementet

Oljenedturen har sendt ett av fire norske offshore-skip i opplagsbøyene, og rystet en hel industri.

Knappe tre år inn i krisen er skip malt om, og sjøfolk i tusentall satt på land. Noen rederinavn finnes ikke lenger. Flere har vært en hårsbredd fra skifteretten, andre har grepet anledningen til å mangedoble flåten.

Hva avgjør hvem som får seile videre, og hvem som går til bunns? Hvordan foregår disse prosessene? Og hva er konsekvensene av omveltningene vi nå er vitne til?

En som har kjent disse prosessene på kroppen, er Eirik Syversen i Volstad Maritime.

Syversen Volstad Live

Mens klokken tikket faretruende raskt mot et låneforfall han ikke hadde penger til å innfri, fant Syversen ut at noen kjøpte seg opp i gjelden i rederiet.

Var det noen som prøvde seg på et fiendtlig oppkjøp?

Det siste fant finansdirektøren aldri ut av, men 25. juli i år, tre nervepirrende uker på overtid, kunne han endelig puste lettet ut.

Hvor nært det var å gå skikkelig galt for Ålesund-rederiet, og hva som egentlig skjedde, får du vite når vi intervjuer Syversen under Sysla Live.

En annen du får møte er Synnøve Gjønnes.

Da hun satte seg i analytikerstolen hos Pareto første gang, pekte alle pilene oppover.

Gjønnesmont2-kopi

Så endret alt seg.

Offshore service-verden er snudd på hodet. Konkurrenter er blitt partnere, storfisker er blitt nærmest utradert.

Hvorfor har ikke bankene tatt mer styring i de norske rederiene? Hvordan har det seg at amerikanerne betaler høyere rater enn i Nordsjøen, selv om utnyttelsesgraden er lavere der? Kommer vi til å klare å holde den norske supply-flåten på norske hender? Og om så, hvordan skal det skje?

Det er noen av spørsmålene Gjønnes hjelper oss å få svar på, når vi intervjuer henne på scenen under Sysla Live – Spillet om offshore-flåten.

Der får du også høre hvorfor hun tror den nylige oppsvingen i rater og aktivitet skyldes mer dårlig vær enn et bedret marked, og hvor mange av båtene som ligger i opplag vi egentlig kan forvente å se i jobb igjen.

En annen av dem som kan hjelpe oss å forstå mer om hva vi har vært gjennom, og hva vi har i vente, er Havila-sjef Njål Sævik.

Njal-Saevik-3

Da det stormet som verst rundt Havila, truet Sævik med å slå familieselskapet konkurs.

Det slapp han.

Havila er skadeskutt, men rederiet med base i Fosnavåg består.

Hva har prisen vært for å holde livsverket flytende? Hva har han lært? Og hvorfor er ikke Havila en del av den nye rederigiganten Solstad Farstad?

Dette er noen av spørsmålene vi vil prøve å gi deg svar på, når vi intervjuer Njål Sævik på scenen under høstens Sysla Live i Ålesund.

Vi slipper flere navn i løpet av de neste ukene. Sees i Ålesund 20. september!

Praktisk informasjon
Tidspunkt
20. September, 09.30 - 16.30
Sted
Radisson Blu Hotel, Ålesund, Sorenskriver Bulls gt. 7, 6002 Ålesund, Norway